Wassen op lagere temperatuur en geen wasdroger gebruiken

Wassen op een lagere temperatuur is zeker aan te raden wanneer u rekening wilt houden met het milieu en tevens iets wilt besparen op de energierekening. Daarbij kunt u ok aanzienlijk besparen op de energiekosten wanneer u de was ophangt om te drogen in plaats van deze in de droogtrommel te stoppen. Een wasmachine kost meer energie dan u denkt. U heeft dan ook niet alleen te maken met het stroomverbruik, maar ook met het verbruik van water. Gemiddeld kost het draaien van een was zes procent van het totale verbruik van elektriciteit in een gemiddeld huishouden. Als u zuinig wast, niet te vaak en op een lagere temperatuur, dan zorgt u ervoor dat het milieu aanzienlijk minder belast wordt. U kunt tot wel 80% op de energiekosten voor de wasmachine besparen door slimmer te wassen.

Welke capaciteit?

Wanneer u een nieuwe wasmachine gaat aanschaffen, dan is het aan te raden goed te kijken naar de capaciteit die u nodig heeft. Heeft u een gezin met zes kinderen, dan heeft u een heel andere capaciteit nodig dan wanneer u slechts alleen of samen woont. Een grotere capaciteit kost veel meer dan een relatief kleine capaciteit. Probeer de capaciteit daarom zoveel mogelijk aan te passen op het huishouden en de behoefte daarvan.

Energielabels

Wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van energielabels. Er zijn de oude energielabels, die van A t/m G aangeven of een machine zuinig is in energieverbruik of niet. Daarnaast zijn er de nieuwe labels, waarbij ook A+, A++ en A+++ bestaat. De optie A+++ is het meest energiezuinig en zorgt daarmee voor de grootste besparing voor uw portemonnee en de minste belasting van het milieu.

Slimmer wassen

U heeft toevallig gisteren een broek gedragen die u morgen aan wilt naar een speciale gelegenheid. Gaat u echt de wasmachine aanzetten om deze ene broek te wassen? Dat kost ontzettend veel. Wanneer we spreken over slim wassen, zo min mogelijk en zo min mogelijk belastend voor het milieu, dan bedoelen wij ook dat u uitsluitend de wasmachine aanzet wanneer deze compleet vol zit. Probeer beter in te plannen wanneer u welke kleding wilt dragen en u bespaart al aanzienlijk op de energierekening.

Wasmiddel en temperatuur
Wast u op een hogere temperatuur zodat u minder wasmiddel hoeft te gebruiken? Het lijkt erop dat u hiermee geld bespaart. Wasmiddel is immers niet erg goedkoop tegenwoordig. Toch is het zo dat het wassen op een hogere temperatuur meer kost dan het wasmiddel. Het is dan ook aan te raden juist op een lagere temperatuur te wassen en wat meer wasmiddel te gebruiken.

Het Eco-programma
Er zijn inmiddels wasmachines die voorzien zijn van een speciaal Eco-programma. Dit is een programma dat het meest milieuvriendelijk is en u daarbij het meest bespaart op de energiekosten. Gebruik dan ook altijd het Eco-programma wanneer u deze heeft en centrifugeer op de hoogste stand.

Hoge en lage temperatuur

U zou het wellicht niet verwachten, maar bijna alle wasmiddelen wassen goed schoon op een temperatuur van slechts dertig graden, ook de wasmiddelen van onbekende en goedkopere merken. Een was draaien op dertig graden is aanzienlijk energiezuiniger dan een was draaien op zestig graden. Sommige wasmiddelen wassen zelfs al schoon op een temperatuur van vijftien graden. Echter, niet alle wasmachines zijn voorzien van deze temperatuurmogelijkheid. Wast u toch liever op hogere temperaturen? Dan is het het overwegen waard om de wasmachine geschikt te maken voor hot-fill.