Trek een trui aan in de winter

Trek een trui aan in de winter. Dat klinkt misschien heel vreemd, want er zijn maar weinig mensen die op de koudste dagen van het jaar in een T-shirt rondlopen. Wat we hiermee willen zeggen is dat u in huis aanzienlijk energie kunt besparen door u beter, of dikker, aan te kleden. We zetten de verwarming tegenwoordig erg makkelijk aan. Dat is ook niet vreemd, want we willen het niet koud hebben in onze eigen woning. Echter, we denken er niet vaak genoeg over na wat het kost om de verwarming steeds opnieuw hoog aan te zetten.

De verwarming te hoog

Veel mensen zetten de verwarming in de woning al snel te hoog en dit is zonde. Als we vanuit de buitenlucht komen, waar het tegen het vriespunt ligt of misschien nog wel kouder, dan willen we het binnen het liefst direct zo warm mogelijk maken. We willen bijkomen van de koude buitenlucht, zetten een bakje koffie of thee en zetten de verwarming op 22 graden, met het idee dat als we de verwarming maar hoog genoeg zetten, dat we het sneller warm zullen hebben. Niets is minder waar en 22 graden is echt te hoog. Door de verwarming op 19 of 20 graden te zetten en een iets dikkere trui of een vest aan te trekken, besparen we al een aanzienlijk bedrag op de energierekening. Daarnaast is er tevens aanzienlijk minder CO2-uitstoot en dus spaart u ook het milieu.

De verwarming te lang aan
Werkt u thuis, blijft u hele dagen thuis voor de kinderen of heeft u vakantie? Er zijn tal van redenen te bedenken waardoor u de hele dag in uw woning aanwezig bent. In de winter hebben we dan al snel het idee om vroeg in de morgen de verwarming aan te zetten en deze pas uit te doen wanneer we het bed pas weer in stappen in de avond. Dit betekent dat de verwarming toch al snel zo’n gemiddelde 15 uur achtereen aan staat. Dit betekent ook dat er 15 uur lang CO2 wordt uitgestoten en dat is erg belastend voor het milieu. Nu vragen we natuurlijk niet om de verwarming helemaal uit te laten. U wilt het wel behaaglijk hebben in uw woning. Trek wat dikkere kleding aan, zet de verwarming een tandje lager en zet deze al een paar uur voordat u naar bed gaat uit. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, dan blijft deze nog enkele uren na het uitschakelen van de verwarming behaaglijk warm. Het is dan ook helemaal niet nodig om de verwarming aan te laten staan tot u naar bed gaat.

Vloerverwarming in uw woning

Heeft u vloerverwarming in uw woning, dan is het net even iets anders dan gewone verwarming. Centrale verwarming is goedkoper wanneer deze uitsluitend aanstaat wanneer het te koud wordt in huis. U kunt de verwarming naar wens even aanzetten tot het weer behaaglijk warm is en de verwarming vervolgens weer uitschakelen. Bij vloerverwarming is dit anders. Vloerverwarming is namelijk goedkoper wanneer deze langere tijd aanstaat op een constante temperatuur. Het aan- en uitschakelen van vloerverwarming kost u meer dan dat u deze op een constante (lagere) temperatuur aan laat staan. Echter, het is ook belangrijk te kijken naar de CO2-uitstoot. Wij begrijpen uiteraard dat het u op de eerste plaats te doen is om de besparing op de energierekening, maar uiteindelijk is een goede zorg voor het milieu ook zeker van groot belang. We willen immers zo min mogelijk medeverantwoordelijk zijn voor onder meer de opwarming van de aarde en klimaatveranderingen met grote gevolgen. Gaat u verbouwen en heeft u de mogelijkheid een keuze te maken uit de diverse vormen van verwarming in de woning? Laat u dan goed adviseren door het betreffende bedrijf. Zij weten wat voor uw woning het goedkoopst en meest milieuvriendelijk is.