Schone energie, groen en grijs

Schone energie, groen en grijs
Bij schone energie valt er te denken aan groene en grijze energie. Vooral de laatste jaren is het gebruik van groene, schone energie in populariteit toegenomen. Op televisie zijn er veel reclames over te zien en heel veel mensen stappen over naar het gebruik hiervan.

Voordeel van schone energie
Het grote voordeel van deze vorm is de duurzaamheid. Met groene stroom draagt u een steentje bij aan een beter milieu. In ons land wordt er al heel veel gebruik gemaakt van groene energie. Vooral de overheid wil het gebruik hiervan zoveel mogelijk stimuleren. Steeds meer mensen komen erachter dat deze vorm van energieopwekking hen vele voordelen oplevert. Zo is groene energie op de lange termijn vaak veel voordeliger. Het levert veel huishoudens een flinke energiebesparing op. In feite zorgt het gebruik van schone energie dan ook voor twee voordelen. Naast het bekende gegeven dat het zorgt voor een milieuverbetering, levert het u ook nog eens een lagere energierekening op.

Groene energie
Groene, schone energie wordt opgewekt door middel van onuitputtelijke bronnen. Er bestaan heel veel soorten van deze energie. De meest bekende vormen zijn toch wel zonne-energie, windenergie, biomassa energie en waterenergie. Dit zijn bronnen die vrijwel nooit verminderen. Ze zijn altijd aanwezig een gaan nooit op. Bij het opwekken van zonne-energie worden voor zonnepanelen gebruikt. Windenergie wordt weer verkregen door windmolens, bij biomassa energie wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke afvalstoffen. Waterenergie wordt weer opgewekt door middel van waterkrachtcentrales.

Grijze energie
Grijze energie wordt opgewekt uit niet-duurzame bronnen. Dit zijn fossiele brandstoffen. Deze raken ooit op en zijn dus uitputtelijk. Er wordt gebruik gemaakt van stoffen als kolen en gas. Grijze energie is schadelijk voor het milieu. Bij het gebruik van deze vorm van energie wordt er dus geen bijdrage geleverd aan een verminderde CO2 uitstoot. Er komen veel schadelijke gassen vrij tijdens het opwekken van grijze energie. Ook al levert deze vorm van energie veel schade op aan het milieu, toch wordt er nog veel gebruik van gemaakt. Dit komt, omdat het nogal relatief goedkoop is. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer aanbieders van betaalbare groene energie.