Plaats zonnecellen op het dak

Als u op een milieuvriendelijke manier energie wilt verkrijgen, dan is het een goede optie om zonnecellen op het dak te plaatsen. Zonne-energie levert u veel voordelen op. Op de eerste plaats is het uiteraard veel beter voor het milieu, maar u haalt er zelf ook meer voordeel uit. Zo kunt u aanzienlijk besparen op de energierekening en met het bespaarde geld kunt u zeker wel andere leuke dingen doen.

Zonne-energie
Zonne-energie is er in diverse vormen. Zo kunt u ervoor kiezen zonnepanelen te plaatsen, maar er zijn meer mogelijkheden wanneer u warmte en licht van de zon om wilt zetten naar duurzame energie in uw woning. U kunt ook kiezen voor zonne-collectoren en boilers of combiboilers. Veel mensen denken dat de zon in Nederland te weinig schijnt om er voldoende duurzame energie uit te kunnen halen. Echter, niets is minder waar. De zon schijnt voldoende om de zonnepanelen of bijvoorbeeld boilers goed te laten werken.

Stroom opwekken voor duurzame energie

U heeft ze vast wel eens gezien; de blauwe panelen op velden of op palen langs wegen. Dit zijn zonnepanelen. Deze blauwe panelen kunnen ook uitstekend op uw dak geplaatst worden in grote(re) aantallen, waardoor er voldoende duurzame energie kan worden opgewekt. Waarom noemen we dit eigenlijk duurzame energie? Dat is eenvoudig. Bij het verkrijgen van zonne-energie komen bijna geen stoffen vrij die het milieu belasten, als CO2. Wilt u warm water verkrijgen met behulp van de zon, dan kunt u kiezen voor een zonneboiler en zwarte zonnecollectoren. Ook deze bevinden zich op uw dak. Wanneer u een combiboiler aanschaft, dan wordt niet alleen uw kraanwater verwarmd, maar ook de woning zelf.

Terugverdientijd

Het aanschaffen van zonnecellen op het dak kost natuurlijk wel wat. Het is een aanzienlijke investering, maar u krijgt er ook wat voor terug. U start direct met het sparen van het milieu en dat is uiteraard erg belangrijk. De terugverdientijd van uw investering is iets langer. Wanneer we rekening houden met een jaarlijkse prijsstijging van de energie, dan kost het gemiddeld zeven jaar voor u uw investering er weer uit heeft. Echter, dit is uiteraard ook afhankelijk van het aantal zonnecellen dat u laat plaatsen, de kosten die door het betreffende bedrijf in rekening worden gebracht en de precieze prijsstijging per jaar van de energieleveranciers.

Zonnewoningen en passieve huizen

Voelt u weinig voor een extra investering in zonnecellen, maar bent u wel van plan te gaan verbouwen of een nieuwe woning te laten bouwen? Maak er dan een zogeheten zonnewoning of passief huis van. Eenvoudig gezegd draait het hierbij om het bouwen (of verbouwen) met het oog op de zon en de voordelen die deze biedt. Zo kunt u bijvoorbeeld een grote glazen wand of een serre realiseren aan de zuidkant van de woning, waar de zon het meest te vinden is. Hierdoor is het mogelijk de woning snel op te laten warmen als de zon schijnt, door middel van het glas. Echter, hier zit wel een nadeel aan. In de zomer kan het behoorlijk warm worden in dergelijke woningen. Het is daarom ook aan te raden de glaswand of de serre wel te voorzien van warmte-werende rolgordijnen, panelen of andere systemen. Zo profiteert u van de zon wanneer het koud is in huis, maar kunt u de warmte van de zon ook buiten houden op de heetste zomerdagen.