Neem een zonneboiler

Een zonneboiler is ideaal wanneer u op een milieuvriendelijke manier warmte wilt verkrijgen. De zonnecollector vormt het belangrijkste onderdeel van de zonneboiler. Hierin wordt de elektromagnetische straling van de zon omgezet in de warmte die u met de zonneboiler verkrijgt. Zonneboilers werken door de warmte van de zon op te nemen en zo warm water te krijgen. Nu klinkt dit wellicht wat onlogisch, daar we in Nederland ook ontzettend veel uren hebben waarop de zon niet schijnt. Echter, een paar uurtjes zon is voldoende om genoeg warm water te produceren om te douchen, schoon te maken of bijvoorbeeld te wassen. Er zijn ook systemen die bijdragen aan de verwarming van een ruimte.

Waar bestaat een zonneboiler uit?

Een zonneboiler bestaat eenvoudig gezegd uit twee belangrijke onderdelen. Op de eerste plaats uiteraard de zonnecollector en daarnaast het voorraadvat. Zoals de naam het al zegt; de zonnecollector verzamelt zonlicht door dit op te vangen. Er zijn diverse soorten zonnecollectoren. Een moderne variant is de vlakkeplaatcollector. Deze collector bestaat uit een absorber die voorzien is van een speciale coating. Deze coating wordt ook wel de spectraalselectieve laag genoemd en kent een hoge mate van absorptie en een lage emissiefactor. De laag wordt met behulp van een metalen plaat opgedampt. Deze metalen plaat heeft dunne leidingen aan de achterzijde, waardoor het collectormedium stroomt. Hieraan wordt de warmte afgegeven. Om dit te bereiken dient de absorber uiteraard goed geïsoleerd te worden, bijvoorbeeld met steenwol of pur-schuim.

De plaatsing van de zonneboiler
In Nederland is het aan te raden de zonneboiler op het dak te plaatsen wanneer dit mogelijk is. U behaalt het beste resultaat wanneer de collector gericht is op het zuiden en onder een hellingshoek van 45 graden wordt gesitueerd. Heeft u nu een probleem wanneer er minder zon is en daardoor minder warm water beschikbaar dan u nodig heeft? Nee. Hier zorgt het voorraadvat voor. Het warme water dat door de collector wordt verkregen, wordt opgeslagen in het voorraadvat. Koud leidingwater stroomt door het voorraadvat met verwarmd water. Uiteraard levert dit niet altijd water van de gewenste temperatuur op. In dat geval zorgt de geiser, de warmtepomp of de cv-ketel voor extra temperatuur. Dit wordt ook wel na-verwarming genoemd.

Wat kost een zonneboiler?

Uiteraard is er wel een investering nodig om warm water te kunnen verkrijgen met behulp van de zon. Wanneer u kiest voor een individuele installatie, dan moet u rekening houden met kosten rond de 3.500 euro. Dit is inclusief de BTW en de kosten die in rekening worden gebracht voor het installeren. Echter, deze kosten zijn niet vastgesteld en worden door ieder bedrijf zelf in rekening gebracht. Het is dan ook zeker aan te raden bij diverse ondernemingen een vrijblijvende offerte aan te vragen.

De investering terug verdienen

Uiteraard bespaart u ook aanzienlijk wanneer u gebruik maakt van een zonneboiler. Daarbij moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de jaarlijkse prijsstijging van gas. Wanneer we een prijsstijging van 7% voor het gas berekenen, dan is de terugverdientijd ongeveer zeven tot negen jaar. Met de zonneboiler kan een gemiddeld huishouden ongeveer 200 euro per jaar besparen op de energierekening. Veel gemeenten zijn blij met mensen die kiezen voor een zonneboiler. Het is immers goed voor het milieu en steeds meer gemeenten besteden extra aandacht aan de zorg voor een beter milieu. Echter, het is toch aan te raden om na te gaan of er een vergunning nodig is om een zonneboiler op uw woning te plaatsen.