Neem een slimme elektriciteits- en gasmeter om uw verbruik goed te meten

Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt u precies? Helaas is bijna niemand hier goed van op de hoogte en dit betekent dat wij er onvoldoende aandacht aan besteden. Wanneer er wat extra aandacht wordt besteed aan het verbruik, dan kunnen we besparen op de energierekening, maar we dragen ook bij aan een beter milieu. Wilt u meer inzicht krijgen in het verbruik van uw elektriciteit en gas? Neem dan een slimme elektriciteits- en gasmeter.

Wat is een slimme meter?

We kennen allemaal wel de traditionele gas- en elektriciteitsmeters in de meterkast. Deze traditionele meters zullen op den duur allemaal vervangen worden door de slimme meter. Dit is een digitale meter die op afstand kan worden gelezen door de energieleveranciers. Hierdoor is het niet meer nodig om thuis te blijven als de medewerker van de betreffende leverancier de meterstanden komt noteren. Uiteraard kunt u zelf ook voordeel halen uit de slimme meter. U kunt namelijk op ieder moment uw verbruik aflezen op het scherm of via uw eigen computer. Dit geeft u een helder beeld van uw verbruik en maakt het makkelijker om energie te besparen. Zo kunt u financieel voordeel halen uit het gebruik van de slimme meter.

Op afstand uit te lezen
De energieleverancier haalt uiteraard ook voordeel uit het gebruik van de slimme meter. Er hoeven namelijk niet tal van medewerkers in de buitendienst te worden geplaatst om alle meters in de huishoudens te gaan controleren en noteren. Daarbij wordt er nu door de meeste energieleveranciers gewerkt met een schatting van de verbruikskosten. Hierdoor kan het zijn dat u maandelijks meer betaalt dan noodzakelijk is. Uiteraard ontvangt u dit wel terug, maar het zou prettiger zijn als de maandkosten lager zouden liggen. De slimme meter is heel precies en altijd uit te lezen door de energiemaatschappij. Hierdoor behoren ook de kosten naar schatting tot de verleden tijd.

Elke twee maanden een overzicht

Energieleveranciers sturen u eens per jaar een overzicht van de meterstanden. Aan de hand hiervan kan worden vastgesteld wat u in de toekomst naar schatting zult gaan gebruiken. Deze schatting klopt dan ook eigenlijk nooit precies. Wanneer de slimme meters volop in gebruik worden genomen, ontvangt u iedere twee maanden een overzicht van de verbruikskosten, ofwel de meterstanden. Dit is het voordeel van het feit dat de slimme meters op afstand uitgelezen kunnen worden. Tevens betaalt u vrijwel nooit meer dan strikt noodzakelijk.

De slimme meters op de markt

De slimme meters zijn ideaal, zowel voor de consument als voor de energieleveranciers. Echter, de slimme meters zorgen ook voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden op de markt. Zo zullen er ongetwijfeld aanbiedingen op maat volgen, daar maatwerk mogelijk wordt als de slimme meters in gebruik worden genomen. Tevens zullen er meer besparingstips komen van uw leverancier. Deze kan namelijk precies zien wat u verbruikt, net als u. U kunt dus zelf aan de slag om te gaan besparen op uw verbruik, maar u zult ook zeker tips ontvangen van uw energiemaatschappij. De ontwikkelingen zullen steeds verder lopen. Zo is de verwachting dat de slimme meters ook gecombineerd kunnen gaan worden met apparaten. Hierdoor wordt het mogelijk dat de slimme meter de wasmachine pas start wanneer de energiekosten het laagst liggen. Kortom, er zullen veel nieuwe zaken bijkomen in de huidige markt en veel van deze zaken zullen u als consument een aanzienlijk voordeel op gaan leveren.