Milieuvriendelijke auto’s

Milieuvriendelijke auto’s
Auto’s leveren een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel nieuwe technologieën en ontwikkelingen die het autorijden milieuvriendelijker maken, zoals het elektrisch rijden. Of het gebruiken van een auto met een minimale CO2-uitstoot.

Rijden zorgt voor milieuvervuiling
Een vereiste bij de aanschaf van een auto is, dat deze goed moet rijden. Daarnaast is het belangrijk dat de auto er mooi uitziet en gebruiksvriendelijk is. Helaas zorgt autorijden voor heel veel negatieve gevolgen voor het milieu. Ten eerste stoten auto’s, door de verbranding van benzine en diesel, CO2 uit. Dit zorgt al weer voor milieuvervuiling. Ook stoten auto’s luchtvervuilende stoffen uit als stikstofdioxide en fijnstoffen. Dit veroorzaakt onder meer schade aan de natuur, gebouwen, de gezondheid en het zorgt ook nog eens voor geluidsoverlast.

Zuinig rijden
Wanneer u een steentje bij wilt dragen aan het milieu, dan is het dus een ook aanrader om in een zo zuinig mogelijke auto te rijden. Dit kan dan een elektrische auto zijn of eentje met een lage CO2-uitstoot. Vaak zijn de nieuwere auto’s milieuvriendelijk. Benzineauto’s van voor het jaar 2000 en dieselauto’s voor 2005 veroorzaken vaak meer milieuverontreiniging dan nieuwere auto’s. Ook zijn er tegenwoordig auto’s verkrijgbaar met een maximale CO2-uitstoot van 96 gram.

Fiscaal aftrekbaar
Het rijden in milieuvriendelijke auto’s levert u eigenlijk twee voordelen op. Naast het feit dat u dan een bijdrage levert aan een beter milieu, is het rijden in een milieuvriendelijke auto ook nog eens fiscaal zeer aantrekkelijk. De overheid stimuleert het milieuvriendelijke rijden en vergoedt de aanschaf van een groene auto met subsidies. Zo hoeft er voor milieuvriendelijke auto’s geen BPM betaald te worden. Dat scheelt heel erg in de aanschafprijs.

Energielabel A of B
Milieuvriendelijke auto’s zijn vaak te herkennen aan een energielabel A of B. Dit staat voor een lagere CO2-uitstoot en brandstofkosten. Een auto met het A-label verbruikt minimaal 20 procent minder brandstof dan de gemiddelde auto van hetzelfde formaat. Auto’s met het B-label verbruiken 10 tot 20 procent minder brandstof. Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het aan te raden om een passend formaat te kiezen. Een kleiner model is milieuvriendelijker dan een grote wagen. Zo veroorzaakt een groter model vaak veel meer CO2-uitstoot. U betaalt dan ook meer wegenbelasting, hogere onderhoudskosten, meer brandstofkosten en een hogere verzekering.