Isoleer je huis

Het isoleren van een woning levert veel energiewinst op. Dit is uiteraard voordelig voor uw eigen portemonnee, maar het is ook zeer goed voor het milieu. U hoeft na het isoleren van de woning minder te stoken, waardoor er minder schadelijke gassen vrijkomen in de lucht. Daarbij ziet u uw energierekening goedkoper worden. Eigenlijk kunnen we dan ook wel zeggen dat het isoleren van uw woning een win-winsituatie is. Uiteraard is er wel een investering voor nodig. Echter, u heeft deze investering in enkele jaren terug verdiend.

Het beste isolatiemateriaal

Een woning kan op diverse manieren worden geïsoleerd. Daarbij kunt u onder meer de vloeren, de muren, de kruipruimte en het dak isoleren. Er wordt vaak gesproken over het beste isolatiemateriaal of de beste isolatietechniek voor een woning. Echter, deze is niet te benoemen. Geen woning is hetzelfde en dit betekent dat voor iedere woning een andere isolatietechniek het beste kan zijn. Een isolatiebedrijf kan u hier uiteraard alles over vertellen. Heeft de woning spouwmuren, dan worden er gaten in de muur geboord, waarna de spouw wordt volgespoten met isolatiemateriaal. Echter, er zijn tegenwoordig meer woningen die geen spouwmuren hebben. Hiervoor zijn weer andere toepassingen. De nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen al zeer goed, en volgens de wet, geïsoleerd.

Gebruikte materialen

Er kunnen tal van materialen worden gebruikt bij het isoleren. Een veelgebruikt materiaal is glaswol, maar ook piepschuim en steenwol komen vaak terug bij het isoleren van woningen. Tegenwoordig wordt er ook wel gebruik gemaakt van organische materialen. Veel mensen kiezen voor deze materialen, daar er geen giftige stoffen in verwerkt zijn. De productie van organische materialen kost uiteraard ook bijzonder weinig. Het nadeel van organische materialen is wel dat deze prijziger zijn, waardoor de investering groter wordt. Daarnaast zijn organische materialen kwetsbaar voor vocht.

Cellulose

Ook cellulose wordt veel gebruikt bij het isoleren van woningen. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt door oud papier te vermalen tot wollige vlokken. Holle ruimten in een pand kunnen hiermee volledig worden volgespoten, door middel van een speciaal hiervoor bedoelde machine. Deze manier van isoleren wordt ook veel toegepast bij oudere gebouwen, ter renovatie. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit isolatiemateriaal ook uitstekend te gebruiken is bij onregelmatige en slecht toegankelijke ruimten.

Overige materialen

Wanneer u een professioneel isolatiebedrijf inschakelt voor het isoleren van uw woning, dan kunnen u de meest uiteenlopende isolatietechnieken worden geboden. Het is uiteraard altijd aan te raden u te laten informeren en te laten adviseren over de beste methode voor uw woning. Bij isolaties worden onder meer ook de materialen houtwol, hennep, vlas, houtvezelplaat, katoen, Tonzonfolie, polystyreen, Pur-schuim, schelpen, argexkorrels, perlietplaten, heraklithplaten en schuimglas gebruikt.

Isoleren voor uw gezondheid

Woningen die niet goed zijn geïsoleerd hebben vaak last van vocht. Vochtproblemen zijn op de eerste plaats vervelend voor het oog. Er kunnen onder meer bruine kringen in het plafond en de muren ontstaan en ook is het mogelijk dat de lucht wat muffig gaat ruiken. Echter, dit is het grootste probleem niet. Vocht in de woning kan zorgen voor blijvende gezondheidsproblemen. Het is dan ook niet alleen met het oog op de portemonnee en het milieu aan te raden om uw woning te laten isoleren, maar ook zeker op gezondheidsgebied voor uzelf en de eventuele andere bewoners van het pand. Kortom, het isoleren van een woning levert u uitsluitend voordelen op.