Geen stand-by tv, geen adapters

Energieverbruik en de belasting van het milieu zijn twee zaken die altijd hand in hand gaan. Hoe meer energie u verbruikt, hoe meer u het milieu belast. Door wat eenvoudige aanpassingen te maken in uw gewoonten kunt u veel energie besparen. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Vooral dit laatste trekt mensen uiteraard over de streep om wat milieubewuster te werk te gaan. Zo bent u al goed bezig door de deuren in huis gesloten te houden voor zover dat kan, door apparatuur niet stand-by te laten staan maar uit te schakelen en door de adapters niet onnodig in het stopcontact te laten zitten.

Onnodig veel energieverbruik
In Nederland, maar ook zeker in andere landen, wordt onnodig veel energie verbruikt in de huishoudens. Hoe erg we ook ons best doen om altijd het licht uit te doen als we niet in een bepaalde ruimte zijn, er zijn altijd zaken die veel energie kosten en waar we niet bij nadenken. Dit noemen we het sluipverbruik, ofwel het verbruik dan onnodig is en ongemerkt toch doorgaat. Per huishouden kunnen we gemiddeld vijftig tot zeventig euro per jaar besparen door beter te letten op dit sluipverbruik. Wat valt nu onder sluipverbruik? Er zijn apparaten die ook energie verbruiken wanneer deze uitstaan, maar toch in het stopcontact zitten. Sommige van deze apparaten verbruiken tot wel 5 Watt. Andere apparatuur laten we vaak stand-by staan. Denk bijvoorbeeld aan de televisie of het beeldscherm van de PC. Een apparaat dat op stand-by staat, verbruikt soms tot wel 40 Watt. Hierbij vermelden we graag dat iedere Watt op jaarbasis een kleine 9 kWh verspilling betekent.

Kijk eens naar de werkplek
Heeft u een werkplek in huis, als een kantoortje of een studeerkamer? Hier bevinden zich vaak veel apparaten in dezelfde hoek. Denk aan de computer, de fax, een bureaulamp, een printer en de telefoon. Dit zijn zo al vijf stekkers die u in de meeste gevallen in een stekkerdoos plaatst. Echter, het is logisch dat u niet elke avond alle vijf de stekkers uit de stekkerdoos wilt verwijderen en u wilt wellicht de telefoon aan houden in de nacht, voor het geval er eens een spoedgeval is. Koop dan een stekkerdoos met aan- en uitknop en doe de stekker van de telefoon in de vaste aansluiting. Zo hoeft u in de avond alleen een knop om te schakelen en alle overige apparatuur is volledig uitgeschakeld. Ook apparaten die stand-by staan kunnen volledig worden uitgeschakeld met de stekkerdoos met aan- en uitknop. Het is dan ook eigenlijk aan te raden uitsluitend de stekkers die echt altijd van stroom voorzien moeten zijn te plaatsen in de vaste aansluiting. De overige stekkers kunt u in de uit te schakelen stekkerdoos plaatsen, zodat deze met een enkele druk op de knop uitgeschakeld zijn.

Apparaten met een geheugen
Dan zijn er uiteraard nog de apparaten die met een geheugen werken. Denk bijvoorbeeld aan de videorecorder of de Dvd-speler, die de tijd aangeven. In de meeste gevallen blijft het geheugen slechts een beperkte tijd ‘houdbaar’. Het is uiteraard logisch dat u niet elke dag opnieuw de tijd in wilt stellen van uw apparatuur. Hoe lang het geheugen geprogrammeerd blijft, is per apparaat verschillend. Dit is terug te vinden in de handleiding. Blijft het geheugen slechts vijf uur behouden, dan kunt u overwegen een tijdschakelaar in te zetten. Zo kunt u het apparaat precies vijf uur van de stroom afhalen, waarna deze weer inschakelt. U bespaart zo vijf uur stroomverbruik en het geheugen van het apparaat blijft intact.