Energiezuinige apparatuur

Energiezuinige apparatuur in huis kan u veel voordelen opleveren. Op de eerste plaats kunt u uiteraard aanzienlijk besparen op de energierekening en dat is erg prettig, zeker in deze tijd. Daarnaast zorgt u ook voor een beter milieu wanneer u kiest voor energiezuinige apparatuur. Voorheen was het niet erg eenvoudig om te bepalen of een bepaald apparaat, als een wasmachine of koelkast, energiezuinig was. Hierbij moesten we maar afgaan op de kundigheid van de verkoper, die in de meeste gevallen toch in eigen belang denkt. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker, nu de apparaten voorzien zijn van het welbekende energielabel. Op dit label kun je precies zien of een apparaat energiezuinig is of juist niet. Dit is een initiatief van MilieuCentraal, dat gericht is op het geven van advies en het bieden van onafhankelijke informatie.

Welke apparaten heeft u in huis?

Uiteraard kunt u niet alleen goed bezig zijn voor het milieu en energiekosten besparen door te kiezen voor energiezuinige apparatuur. U kunt ook eens kijken naar wat u allemaal in huis heeft. Als u alleen gebruik maakt van apparaten die u echt nodig heeft, dan levert dit al een aanzienlijke besparing nodig. Een magnetron en een droger zijn eigenlijk overbodige luxe en belasten het milieu dan ook onnodig. Daarnaast is het ook goed te kijken naar het formaat. Als u slechts alleen of samen woont, dan is een kleine koelkast voldoende. Een kleine koelkast met een A-label verbruikt nog aanzienlijk minder energie dan een gigantisch grote koelkast met een A-label.

Nieuwe apparatuur aanschaffen
Gaat u nieuwe apparatuur aanschaffen en wilt u iets goed doen voor uw eigen portemonnee en het milieu? Vergelijk dan de energielabels van de apparaten. Soms zien twee apparaten er hetzelfde uit, maar bezit het ene toch een A-label en het andere een C-label. Daarnaast kan er verschil zitten tussen twee apparaten die allebei voorzien zijn van een A-label. In dat geval kunt u even de extra informatie op het label doornemen. In de meeste gevallen staan hierin de belangrijkste zaken op het gebied van milieu aangegeven.

Het A-label

Het A-label was voorheen de meest energiezuinige variant. Het G-label is het meest kwalijk. Echter, tegenwoordig zijn er apparaten die nog beter zijn dan het welbekende A-label. Omdat er geen letters voor de A geplaatst konden worden en men niet bereid was het hele label opnieuw op te stellen om verwarring te voorkomen, is er nu ook het A+ en het A++ label. Deze labels komen echter niet voor bij ieder apparaat. We zien dit label terug bij koelkasten, vriezers en wasmachines.

Is er geen energielabel?

Er worden nog altijd apparaten zonder energielabel verkocht. Echter, dit betekent niet dat u helemaal niet kan zien of het apparaat al dan niet energiezuinig en milieuvriendelijk is. U kunt dit namelijk ook zien aan andere gebruikte labels. Er zijn nog twee andere labels die u een indicatie geven van het verbruik van het betreffende apparaat. Op de eerste plaats is er het GEEA-label, dat een vrijwillig energiekwaliteitslabel is en voornamelijk wordt gebruikt bij televisies en computers. Daarnaast is er ook het label Energy Star. Dit label wordt gebruikt bij apparaten als beeldschermen, printers en faxen. Het label is niet verplicht en staat voor een keurmerk dat vooral laat zien dat er een verminderd energieverbruik is in de stand-by stand. Zijn er helemaal geen labels aanwezig, dan kunt u altijd nog kijken naar hoeveel Watt het apparaat verbruikt. Dit is een gegeven dat altijd op een apparaat staat aangegeven.