Duurzaam leven, is dat mogelijk?

Duurzaam leven, is dat mogelijk?
Er wordt steeds meer aandacht besteedt aan duurzaamheid en duurzaam leven. Door het gebruik van bijvoorbeeld schone energie wordt de CO2 uitstoot verminderd. De overheid stimuleert het gebruik van onder meer groene stroom, zonne-energie en milieuvriendelijke auto’s. Toch is het de vraag om een totaal duurzaam leven te leiden. Is dit eigenlijk wel mogelijk?

Helemaal duurzaam leven
Helemaal duurzaam leven is in de hedendaagse maatschappij onmogelijk. Dagelijks gebruikt u onbewust al producten die een bijdrage leveren aan de CO2-uitstoot. Hierbij valt te denken aan kleine artikelen, zoals beautyproducten en voeding. Toch kunt u een grote bijdrage leveren aan de milieuverbetering door onder meer schone energie te gebruiken en in het huishouden te letten op een aantal zaken.

Hergebruik en recycling
Een makkelijke stap in duurzaam leven is hergebruik. Het doel hiervan is om producten zo lang mogelijk te gebruiken en niet zomaar weg te gooien. Kleding en meubels kunnen bijvoorbeeld een lange tijd gebruikt worden. Als u er echt vanaf wilt, dan kunt u ze ook altijd nog naar de Kringloop brengen. Hierdoor worden ze niet vernietigd of verbrand en komen er minder snel milieuvervuilende gassen vrij. In steeds meer winkels worden recyclingproducten verkocht. De basis van recycling begint bij het sorteren van afval. Bekende voorbeelden zijn het recyclen van glas, karton, plastic en papier.

Schone energie
Populaire voorbeelden van schone energie zijn toch wel groene stroom en zonne-energie. Bij groene stroom wordt er energie opgewekt op een milieuvriendelijke wijze. Er wordt dan gebruik gemaakt van milieuvriendelijke energiebronnen. Deze zijn onuitputtelijk en er is nooit een tekort aan. Zo is er altijd zon, wind en water. Tegenwoordig zijn er steeds meer energiebedrijven die groene stroom aanbieden. Een andere bekende manier van duurzame energie zijn zonnepanelen. Deze worden op het dak van een woning geplaatst en zorgen voor een bepaalde hoeveelheid energie.

Energiezuinige grootverbruikers
Elektrische apparaten als wasmachines en drogers zijn energievreters. Ze gebruiken flink veel energie. Gelukkig zijn er flink wat grotere apparaten te koop die energiezuinig zijn. Deze kunt u herkennen aan het energielabel.

Milieuvriendelijk rijden
Ook het autorijden levert een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot. Om dit tegen te gaan zijn er steeds meer milieuvriendelijke auto’s te koop. Deze verbruiken veel minder brandstoffen als benzine en diesel. Milieuvriendelijke auto’s zijn te herkennen aan de energielabels A of B. Met een milieuvriendelijke auto bent u goed op weg om duurzamer te leven. Daarnaast levert de aanschaf ervan u ook nog fiscale voordelen op.