Diersoorten sterven uit

We merken allemaal dat de aarde verandert. Echter, bij verandering van de aarde denken we eigenlijk vooral aan de opwarming van de aarde, het stijgende water en de klimaatverandering. Toch is er nog een grote verandering die als schokkend kan worden gezien. We hebben het over het uitsterven van diersoorten. Het IUCN, International Union for Conservation of Nature, heeft een grootschalig onderzoek ingesteld, waarbij in totaal 61.914 diersoorten werden bestudeerd. Hiervan werden er al 64 niet meer in het wild terug gevonden en in totaal bleken al 801 soorten uitgestorven te zijn zonder dat de mens hier weet van had.

Planten en dieren verdwijnen

Ook planten werden in het onderzoek van de IUCN opgenomen. Uit het meest recente onderzoek bleek dat zeker 24.216 planten- en dierensoorten met uitsterven worden bedreigd. We mogen ook stellen dat de situatie achteruit gaat. Slechts een jaar geleden werd hetzelfde onderzoek al uitgevoerd. Hierbij bleek dat er in totaal 22.634 soorten werden bedreigd, dat er 791 soorten al waren uitgestorven en dat er 63 soorten al niet meer in het wild te vinden waren. We kunnen daarmee constateren dat de situatie vrij snel verslechterd. In een jaar tijd zijn er tien soorten uitgestorven.

Welke soorten dreigen uit te sterven?

Wanneer we het hebben over dieren, dan zijn er ontzettend veel soorten die met uitsterven worden bedreigd en dit is meer dan zonde. Wat dacht u van de prachtige koraalriffen, die zeer serieus met uitsterven worden bedreigd. Denk ook aan de vogels die we kennen. In totaal zijn er meer dan 1200 vogelsoorten die met uitsterven worden bedreigd. En dan de zoogdieren. Over het algemeen mogen we toch wel zeggen dat de mens het meest geeft om de zoogdieren. Toch lijken we er niet veel mee bezig te zijn dat maar liefst een kwart van alle zoogdieren met uitsterven wordt bedreigd, en dit terwijl de mens toch echt de grote boosdoener genoemd mag worden. Niet alleen zoogdieren, maar ook vissen, amfibieën, reptielen en planten krijgen het zeer moeilijk door onder meer vervuiling, jacht en klimaatverandering.

En de planten?
Als we een keuze zouden moeten maken tussen het uitsterven van dieren of het uitsterven van planten, dan kiezen de meeste mensen er toch voor de dieren te behouden. Echter, we beseffen niet hoe belangrijk planten zijn voor het voortbestaan van de mens. Wanneer planten verloren zouden gaan, dan zou de gezondheid van mensen ook ernstig verslechteren. Dit heeft vooral te maken met het feit dat veel planten zeer belangrijk zijn in de geneeskunde. Er worden tal van plantensoorten gebruikt bij het ontwikkelen en maken van diverse medicijnen die van groot belang zijn. De grootste angst van wetenschappers is dan ook dat plantensoorten sneller uitsterven dan dat de mens ontdekt welke belangrijke rol zij hadden kunnen spelen bij het genezen van ziekten die wij nu nog niet kunnen genezen.

Verbetering?

De mens lijkt wel bezig te zijn met de dreigende sterfte onder planten en dieren. Wij laten dit zien door voornamelijk diersoorten te beschermen tegen uitsterven. Een mooi voorbeeld hiervan is de witte neushoorn, waarvan er aan het einde van de 19e eeuw nog slechts honderd bestonden. Na de inzet van de mens om dit dier te beschermen, leven er inmiddels weer 2.000. Echter, dit is de mens niet bij ieder bedreigd dier gelukt. Zo is de zwarte neushoorn onlangs uitgestorven.